Artykuł sponsorowany
Zdrowa dieta jest ważna przez cały rok, jednak szczególnie zima. To właśnie wtedy mamy największą skłonność do tycia. Jak i co jeść zimą, żeby utrzymać wagę i jednocześnie prowadzić zdrową, zbilansowaną dietę? Podpowiadamy w tym artykule.
Zimą ryzyko, że przytyjemy, jest większe niż w pozostałe pory roku. Organizm potrzebuje wtedy większej dawki energii, jednak często nie prowadzimy wtedy tak aktywnego życia, jak latem. Dlatego też ważna jest skuteczna dieta odchudzająca albo taka, która pozwoli nie przytyć.
Zimą zajęcia na świeżym powietrzu zamieniane są często na oglądanie telewizji czy wieczory z książką. Prowadzi to do tego, że spalamy mniej kalorii. Jeśli połączy się to ze wzmożonym apetytem na tłuste i słodkie pokarmy, powstanie nadmiar energii. Tę organizm będzie magazynował w tkance tłuszczowej, co prowadzi do przybrania na wadze.
W każdej diecie, także tej zimowej, bardzo ważne jest regularne spożywanie posiłków. Szczególnie tą porą roku warto tego przestrzegać. Najlepiej jeść pięć mniejszych porcji, które pomogą utrzymać równowagę cieplną oraz wagę.
Prawidłowo skomponowana dieta ma na celu nie tylko nas odchudzić czy sprawić, że nie przytyjemy. To także gwarancja dostarczenia organizmowi niezbędnych witamin. Powinniśmy także wspomagać florę bakteryjną jelit, ponieważ wpływa ona na odporność organizmu. Pożyteczne bakterie zawarte są w kiszonych ogórkach czy kapuście, dlatego warto po nie sięgać.
Zwłaszcza zimą należy pamiętać o spożywaniu gęstych, pikantnych potraw. Najbardziej odpowiednie są zupy, ponieważ są bardzo sycące i nie powodują przyrostu wagi. Co ważne, są źródłem wielu składników spożywczych, a także mają właściwości rozgrzewające.
Coraz więcej osób nie ma czasu na to, żeby przygotowywać posiłki na cały dzień, tym bardziej ciepłe. W takiej sytuacji warto skorzystać z oferty odpowiedniej firmy cateringowej. Jeżeli zastanawiasz się, gdzie znajdziesz dobry dla siebie catering dietetyczny Katowice są miastem, gdzie możesz skorzystać z takich usług.
Te produkty są bardzo istotnym elementem każdej diety. Zimą sięgajmy po soki owocowo-warzywne, najlepiej robione samodzielnie. Mają one bardzo dużo witamin, oczyszczają organizm i wspomagają przemianę materii.
Z racji, że zimą nie mamy do dyspozycji tylu świeżych warzyw, co latem, warto sięgać po mrożonki. Takie warzywa nie tracą swoich właściwości odżywczych, a mogą stanowić podstawę wielu wartościowych posiłków.
Wiadomym jest, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zimą warto przywiązać do tego szczególną uwagę. Przez to, że rano zapotrzebowanie energetyczne jest największe, jeśli nie zjesz śniadania, to w ciągu dnia organizm będzie domagał się dodatkowych kalorii. A to prowadzi do gromadzenia się tłuszczu.
Ostre jedzenie pobudza trawienie i, co istotne, powoduje wzrost temperatury ciała. Dlatego tak często zimą sięgamy po bardziej pikantne jedzenie. Warto dodawać do potraw paprykę i chili. Ich ostry smak pozwoli przyspieszyć spalanie kalorii. Podobnie działa czarny pieprz, imbir i kurkuma. Warto jednak pamiętać, że nie każdy, ze względów zdrowotnych, może jeść ostre jedzenie.
Każdy z nas ma czasem ochotę zjeść coś tłustego. W takiej sytuacji lepiej sięgnąć po tłustą morską rybę, na przykład łososia albo makrelę. To dobra alternatywa dla tradycyjnego kotleta, która jest przede wszystkim bardzo zdrowa.
Zdjęcie główne: Wendy Wei/pexels.com