Wśród wielu wyzwań, z którymi musi zmierzyć się organizm wspinacza podczas podróży w wysokie góry, znajduje się także właściwe odżywianie. Jak rozwiązują tę kwestię zawodowi alpiniści?
Według badań przeprowadzonych wśród alpinistów, jadłospis ma duży wpływ na wydajność organizmu podczas intensywnego wysiłku fizycznego w górach. Co ciekawe, wydolność i kondycja fizyczna wspinacza jest aż w jednej piątej uzależniona od zbilansowanej diety.
Jedzenie odgrywa istotną rolę nie tylko podczas samej podróży, ale także w czasie przygotowań do wyprawy. W diecie wspinacza wysokogórskiego powinny znaleźć się produkty o wysokiej zawartości białka, węglowodanów, zdrowe tłuszcze oraz witaminy.
Szacuje się, że zawodnik podczas wspinaczki spala około 11 kalorii na minutę. W praktyce oznacza to, że jego zapotrzebowanie kaloryczne na kilkugodzinną wspinaczkę w wysokich górach jest bardzo duże. Istotną kwestią jest także fakt, że posiłek powinien być lekki, łatwostrawny i nie składający się z jedzenia, które długo zalega w żołądku. Z tego powodu w diecie zawodnika, zarówno w fazie treningowej, jak i podczas samej wyprawy nie mogą znajdować się warzywa strączkowe, niektóre owoce czy duże ilości nabiału.
W warunkach wysokogórskich Wasze zapotrzebowanie kaloryczne może wzrosnąć nawet o 25% już z samego faktu przebywania na…
Opublikowany przez Forma na Szczyt Piątek, 20 września 2019
Przed wyjazdem na górska wyprawę należy dokładnie zaplanować ilość, częstotliwość oraz wartość odżywczą każdego posiłku. Dieta powinna być dopasowana do typu aktywności fizycznej, np. trekkingu, wspinaczki alpejskiej czy boulderingu. W górach zawodnik jest najczęściej zdany sam na siebie, dlatego odpowiedni dobór produktów może znacznie ułatwić codzienne funkcjonowanie na wyprawie.
W trakcie wspinaczki dieta opiera się najczęściej na trzech rodzajach posiłków: śniadaniu, przekąskach podczas podróży i obiadokolacji. Jednym z najbardziej wydajnych sposobów żywienia w górach są posiłki liofilizowane. Produkty są lekkie, łatwe w zapakowaniu i nie wymagają dużego nakładu gotowania. Większość z nich zalewa się wrzątkiem i po odczekaniu kilu minut można rozpocząć jedzenie.
Istotną zaletą tego typu żywienia jest fakt, że zachowuje swój naturalny smak i konsystencję, a także dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych mikroelementów, witamin oraz minerałów. Proces odwodnienia jedzenia pozwala na zachowanie aż 90% standardowych wartości odżywczych, dlatego idealnie sprawdza się podczas wspinaczki w wysokich górach, gdzie warunki do przyrządzania posiłków są wyjątkowo wymagające.
Sformułowanie „szturm jedzenie” odnosi się do jedzenia, jakie zawodnik przygotowuje sobie na czas wspinaczki. Szturmowe przekąski odgrywają niezwykle istotną rolę podczas wysiłku fizycznego, dostarczając organizmowi niezbędnej energii oraz wartości odżywczej. Dzięki regularnemu spożywaniu przekąsek alpinista utrzymuje stały poziom energii w organizmie i wydłuża czas swojej pracy.
W menu szturmowego jedzenia znajdują się głównie energetyczne batony, orzechy, bakalie, suszone owoce, żele energetyczne, ciastka czy słodycze. Powszechnie niezdrowe i wysokokaloryczne przekąski są w wysokich górach wyjątkowo pożądane, ponieważ dostarczają organizmowi duże ilości potrzebnej do wspinaczki energii. Produkty dla alpinistów są najczęściej dostosowane do panujących na zewnątrz mroźnych temperatur, a ich opakowania łatwo otwiera się w rękawicach.
Przekąski powinny być niewielkie, dzięki czemu łatwo przechowywać je w kieszeniach, klapie plecaka czy w kieszonce pasa biodrowego.
Samodzielne planowanie żywienia na kilka dni w wysokich górach jest wyjątkowo trudnym zadaniem, a bez odpowiedniego doświadczenia może być praktycznie niemożliwe. Z tego powodu warto udać się do dietetyka sportowego, który nie tylko określi dokładne zapotrzebowanie kaloryczne organizmu zawodnika, ale dobierze także idealną dietę.
W celu wyszukania konkretnych produktów warto zajrzeć na strony internetowe sklepów ze sportowym wyposażeniem oraz fora internetowe dla wspinaczy. Porady bardziej doświadczonych kolegów mogą okazać nieocenione podczas wyprawy.