Artykuł sponsorowany
Z nietolerancją glutenu boryka się coraz więcej osób. Ma to niebagatelny wpływ na rynek żywności – producenci prześcigają się w produkcji żywności bezglutenowej, która smakiem i wyglądem ma jak najwierniej oddawać swój oryginał. Choć można uznać to za zjawisko pozytywne, coraz trudniej wybrać produkt, który rzeczywiście będzie korzystny dla naszej diety.
Dieta osób będących na diecie bezglutenowej opiera się w głównej mierze na produktach, które same w sobie nie zawierają glutenu. Są to m.in. surowe mięsa, ryby, jaja, owoce, warzywa, tłuszcze, mleko, orzechy, ryż, kukurydza, gryka, sorgo oraz proso. Warto jednak dokładnie czytać skład, by mieć pewność, że produkty bezglutenowe nie są zanieczyszczone glutenem, np. przy produkcji, pakowaniu, przetwarzaniu lub magazynowaniu.
Przekreślony kłos jest międzynarodowym symbolem żywności pozbawionej glutenu. Co prawda, w zależności od firmy, może on wyglądać nieco inaczej. Istnieje również licencjonowane oznaczenie Unii Europejskiej. Aby go używać, produkt musi spełniać kilka norm: zawartość glutenu poniżej 20 mg/kg, pozytywny wynik przeprowadzonego audytu produkcyjnego oraz przejście corocznej kontroli. Bezpodstawne używanie licencjonowanego znaku UE jest zabronione.
W dużych miastach bez problemu znajdziemy sklepy ekologiczne lub ze zdrową żywnością, w których sprzedawane są produkty bezglutenowe. Coraz częściej możemy je znaleźć również na półkach znanych dyskontów. Jeżeli w swojej okolicy nie znalazłeś interesującej Cię żywności, z pomocą przychodzi Internet. Szeroka oferta sklepów online pozwoli Ci na zdobycie tego, czego szukasz, często w korzystnych cenach.
Jeżeli chcesz sprawdzić, czy spożywana przez Ciebie żywność rzeczywiście nie ma glutenu, możesz sprawdzić, czy jest wpisana na listę prowadzoną przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Podobną listę prowadzi także Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z Celiakią AOECS.
Wybierając żywność bezglutenową powinniśmy kierować się przede wszystkim bezpieczeństwem. Nie każdy produkt bez glutenu faktycznie go nie zawiera. Podczas produkcji, pakowania lub przechowywania może dojść do zanieczyszczeń, szczególnie, gdy w zakładzie produkowane są również produkty z glutenem. Należy więc dokładnie czytać składy produktów, by mieć pewność, że wybrane przez nas płatki owsiane bezglutenowe lub bezglutenowy chleb są bezpieczne dla naszego zdrowia. Jeżeli borykamy się z innymi alergiami, warto sprawdzić, czy produkty nie zawierają np. skrobi, jaj, mleka, soi lub orzechów. Z drugiej strony warto wybierać żywność, która dostarczy nam cennych właściwości odżywczych. Niektóre produkty bezglutenowe zawierają np. nasiona, owoce lub warzywa. Oprócz walorów smakowych, są one źródłem witamin i minerałów.
Fot.: Benjamin Brunner/unsplash.com