Artykuł sponsorowany
Zima to okres, w którym jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienie i choroby. Niskie temperatury, suche powietrze w pomieszczeniach i wiecznie przemoknięte od śniegu buty sprawiają, że bardzo łatwo jest się przeziębić. Właśnie dlatego tak ważne jest dbanie o swoją odporność, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Jak jednak wzmacniać swój organizm i wspierać go w walce z infekcjami? Sama herbata z cytryną nie wystarczy, by doczekać wiosny bez kataru i bólu gardła. Oto kilka sposobów na wzmocnienie odporności.
Zdrowa i zbilansowana dieta to absolutna podstawa, jeśli chodzi o wspieranie odporności. Twoje codzienne posiłki powinny być przygotowywane ze świeżych warzyw i owoców, bogate w witaminy i minerały. Im mniej przetworzony jest dany produkt, tym więcej ma wartości odżywczych, dlatego świeże truskawki są zdrowsze niż dżem truskawkowy. Postaraj się, by Twoja dieta była jak najbardziej kolorowa, ponieważ za różne kolory warzyw i owoców odpowiadają zawarte w nich substancje. Na przykład za ciemny pigment w roślinach odpowiadają antyoksydanty, a czerwień w warzywach i owocach to likopen. Świeże produkty zawierają także bardzo dużo witamin.
W dzisiejszych czasach bardzo wiele potencjalnie zdrowych produktów jest pozbawione wartości odżywczych w procesach produkcyjnych. Warzywa i owoce są nawożone i modyfikowane, przez co rosną szybciej, ale mają mniej wartości. Produkty mrożone wcześniej poddawane są obróbce cieplnej, w której tracą część składników odżywczych, a ponowne podgrzanie po rozmrożeniu sprawia, że finalnie jest ich jeszcze mniej.
Z tego powodu warto swoją różnorodną i zdrową dietę uzupełniać suplementami. Jeśli na przykład surowe produkty stanowią zaledwie niewielki odsetek Twojej diety, możesz cierpieć z powodu niedoborów witamin. Taki stan rzeczy może odpowiadać między innymi za osłabienie odporności oraz złe samopoczucie. Niedobory w diecie mogą mieć też wpływ na Twoje emocje, dlatego warto ją uzupełniać. Witaminy na odporność to przede wszystkim witamina C oraz D3, ale także witamina B12 oraz minerały, takie jak żelazo czy fosfor.
Jeśli czujesz, że coś niedobrego zaczyna dziać się w Twoim organizmie i rozpoznajesz początki infekcji, możesz zahamować jej rozwój i zapobiec chorobie, jeśli w porę wprowadzisz domowe sposoby na wspieranie układu odpornościowego. Produkty, takie jak czosnek, cebula, miód czy imbir pomogą Ci pobudzić organizm do działania przeciwko rozwojowi przeziębienia. Znanym sposobem na podniesienie odporności jest picie syropu z cebuli lub mleka z miodem i czosnkiem.
Możesz też przygotować dla siebie sałatkę – bombę witaminową z czerwonej papryki, cebuli, pomidorów, sałaty rzymskiej, natki pietruszki i szpinaku z dodatkiem suszonej żurawiny. Wszystkie te produkty są bogate w witaminę C lub D, a do tego działają, jak naturalne antybiotyki, niszcząc obce wirusy i bakterie w organizmie. Możesz też przygotować zdrowy i bardzo bogaty w przeciwzapalne składniki napar z rumianku, imbiru, cytryny, malin i miodu. Pamiętaj tylko, żeby nie zalewać tych produktów wrzątkiem, by nie straciły wartości odżywczych i witamin. Rumianek zalej wodą o temperaturze mniej więcej 60 stopni, a następnie poczekaj, aż napar ostygnie do około 40 stopni i dopiero wtedy dodaj resztę składników.
Zdj. główne: Jellybee/unsplash.com