Niektórzy trenują na czczo, inni nie wyobrażają sobie biegania czy ćwiczeń siłowych na pusty żołądek. Sprawdź, jak powinien wyglądać prawidłowy posiłek przed treningiem.
Dodatni bilans kaloryczny sprawia, iż tkanka tłuszczowa przyrasta w zawrotnym tempie, a na brzuchu zaczynają pojawiać się charakterystyczne fałdy. Z kolei zbyt niska ilość kalorii dostarczana organizmowi każdego dnia, to najkrótsza droga do niedożywienia i związanych z nim problemów zdrowotnych. O optymalny bilans kaloryczny powinny w sposób szczególny zadbać osoby regularnie trenujące.
Wysiłek fizyczny, nawet ten umiarkowany, sprawia, że organizm zwiększa zapotrzebowanie energetyczne. Można ludzkie ciało porównać do maszyny. Jeżeli chcemy, aby samochód pojechał dalej, trzeba wlać w niego benzynę w odpowiedniej ilości. Warto zadbać także o to, aby paliwo było dobrej jakości. W przeciwnym razie prędzej czy później awaria poszczególnych podzespołów jest w zasadzie gwarantowana.
Podobnie rzecz ma się z ludzkim ciałem. Kiepskie pożywienie to osłabiony organizm, który nie tylko nie jest w stanie dać z siebie wszystkiego na treningach, ale też jest na tyle wątły, że przeziębienie lub poważniejsza choroba to tylko kwestia czasu. Chcąc osiągnąć optymalne wyniki sportowe, należy zadbać o odpowiednie żywienie, którego istotnym elementem jest właściwie skomponowany posiłek przedtreningowy.
Pożywny posiłek zjedzony przed treningiem to dodatkowy zastrzyk energii. Dzięki niemu nie tylko z treningu można będzie wycisnąć o wiele więcej, lecz także będzie miał on wpływ na zachowanie organizmu po treningu. Dobra baza to lepsza regeneracja, a im szybciej ciało człowieka jest w stanie się zregenerować, tym częściej można się pokusić o przeprowadzenie intensywnej jednostki treningowej. Warto zatem zadbać o to, aby przed każdym treningiem organizm dostał porcję wartościowego paliwa. Istotne jest bowiem nie tylko to, żeby jeść, ale także to, co znajduje się na talerzu.
Rodzaj i wielkość posiłku przed treningiem w dużej mierze zależeć będzie od tego, czy jesteś amatorem, czy zawodowym sportowcem. Kluczowym elementem jest intensywność jednostki treningowej. Istotne jest także to, aby przygotowując jedzenie, bazować wyłącznie na zdrowych produktach, ale tylko takich, których spożywanie sprawia przyjemność. Zmuszanie się do zjedzenia porcji znienawidzonego od dzieciństwa szpinaku, może przynieść efekt odwrotny do założonego i spowodować niechęć do całego treningu.
W posiłku spożywanym przynajmniej na dwie godziny przed treningiem powinny znaleźć się istotne makroelementy, do których zaliczają się białka, węglowodany oraz tłuszcze. Smażone i ciężkostrawne potrawy lepiej zostawić na inny czas – trening po smażonym boczku może wiązać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi.
Przed treningiem można sięgnąć na przykład po miseczkę:
• brązowego (lub białego) ryżu z kurczakiem smażonym na oliwie,
makaronu z tuńczykiem,
• kaszy z indykiem,
• grillowanego łososia z duszonymi warzywami i gotowaną kaszą,
• kanapkę z kurczakiem, sałatą, jajkiem i papryką.
To zaledwie kilka propozycji, które mogą stanowić bazę Twoich posiłków przedtreningowych. Możesz je dowolnie modyfikować, jednak pamiętaj o zachowaniu właściwych proporcji pomiędzy poszczególnymi makroskładnikami.
Jeżeli masz problem z ułożeniem optymalnego jadłospisu zarówno w dni treningowe, jak i w okresie roztrenowania, to może dobrym pomysłem będzie sięgnięcie po radę kogoś doświadczonego w tym temacie? Możesz skorzystać z porad dietetycznych, prowadzonych online. Na podstawie szczegółowego wywiadu i rozmowy, dietetyk uwzględniając Twoje indywidualne preferencje i zapotrzebowanie kaloryczne, ułoży optymalny jadłospis, który każdego dnia będzie dostarczał organizmowi wszystkich składników odżywczych, jakie są niezbędne do tego, by pracował na najwyższych obrotach.